İhracatçılar İçin Global B2B Platformları
İhracat yapan firmalar için global anlamda platformları bir araya topladık.
Linkedin
LinkedInden satış yapılır mı? Evet, LinkedIn üzerinden kurduğum bir bağlantıma bu yıl içinde 35 bin dolarlık satış yaptık. Firmaların karar merciinde olan kişilere direk olarak ulaşılabilecek bir platform ve diğer sosyal medya sitelerinden farklı olarak sırf iş dünyasına yönelik olduğu için paha biçilemez bir pazarlama aracıdır.
LinkedIn üzerinden bağlantı kurmak için sabah akşam ürün tanıtımı yapmak yerine, doğrudan fark edilmenizi sağlayacak olan aşağıdaki adımları atabilirsiniz:
İçerik üreterek (content marketing) dolaylı olarak hangi ürünleri sattığınızın reklamını yapın, daha etkili oluyor. Örneğin, ben microcotton havlu resimleri paylaşacağıma microcotton üretim süreçleri ve yaşanılan problemlere yönelik makale yayınladım ve bu tür ürünleri alacak olan 8-10 alıcı benimle iletişime geçti. Polonyalı bir firmaya da satış yaptık.
Sektördeki problemlere yönelik çözüm önerileriniz ne ise onu paylaşın çünkü bu problemi yaşayan kişiler size yönelecektir. Aksi halde sizin gibi üretim yapan onlarca üreticiden bir farkınız yoktur. Örneğin, havlularda hav boyu ve bunun üretimdeki hilelerinden bahseden yazıma İngiltere'den bir bornoz firması ulaştı ve benden bornozlarda yaşadıkları problemlere yönelik çözümler istedi. Ben de bu yazımın altında, yorumda anlattığım şekilde açıkladım. Bu müşteri ile numune yapma aşamasına geldik. Yakında siparişe dönüşecek. Özetle bu platformda kendi iş dünyanızda problemlere yönelik çözümler üretin çünkü o zaman bu problemleri yaşayan insanlar sizi bulacaktır.
Hedef alıcıları takip ederek, gönderilerine yorum yaparak etkileşim içinde olun ve bağ kurun. Kesinlikle ürün tanıtımı yaparak bağlantı isteği göndermeyin. Etkin olun, az ama öz aynı zamanda sürekli olarak paylaşım yapın. Hedef müşterileriniz sizden bir fayda görürlerse sizinle iletişime geçerler ve sizi takip ederler. Denedim işe yarıyor. Hatta pazarlama dehası Kenaan’ın tavsiyesi 12 hafta boyunca 12 çözüm önerisi paylaşın ve sonucunun ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. Denedim işe yarıyor!
KOMPASS.COM
Bir yıldır aktif olarak kullandığım Trademap’ın partneri olarak çalışan ve tüm sektörlerde alıcı firmalara ulaşılabilecek en kapsamlı B2B sitesidir. 5 milyondan fazla firma bilgisi var ama bu rakam sizi aldatmasın. Bu rakamın %80'i üretici firma; yani biz ihracatçılara hitap eden firma sayısıdır. Geriye kalan %20'lik kısım ise 1 milyon firma. Size fikir vermesi açısından daha net bir bilgi vereyim: Benim ulaştığım toplam havlu alıcısı firma 750 civarında. Bu rakamın hepsi cidden havlu alıcısı olsa süper potansiyel ama elediğimiz zaman her ülkeden ulaşabildiğim firma sayısı bir elin parmağını geçmez. Hatta ABD gibi 3 milyar dolarlık havlu alan bir ülkeden 1 tane bile alıcıya ulaşamadım. İnternette Kompass ABD firma bilgilerini paylaşmıyor diye bir söylenti okudum, bence bu söylenti gerçek olabilir. Kompass’a üye olarak yukarıda bahsettiğim 5 milyon firmadan bize de 40-50 firma düşer mantığı işe yaramıyor baştan söyleyeyim.
Özetle sarı sayfalar mantığında çalışan yani tüm firmaların listesini veren bir sitedir. Bu iletişim bilgileri doğru mu değil mi ya da firma hala faal mı değil mi bunları garanti etmez. Bu siteye üye olunduğu zaman binlerce firmaya bir tıkla ulaşacağınızı düşünmeyin. Firmalar kendisi kayıt olduğu için havlucu kategorisi altında plastik alıcısı görmek çok muhtemeldir. Bu yüzden alınan dataların iyice araştırılması gerekmektedir. Bu araştırma aşaması sabır ve emek isteyen bir süreçtir. Daha önemlisi takip takip takip… Potansiyel müşterileri takip edebileceğiniz bir mail eklentisi olan Streak’ı öneririm.
Kompass’a ücretsiz olarak firma kaydı yapılabilir ama her türlü bilgiye erişim için tek paket geçerlidir. İndirilen datalar için ücret ödenir. Yıllık üyelik 6300 TL civarındadır. Ekonomi bakanlığının teşviki ile toplam ödenecek miktar 1189 TL'dir. Bu üyelik paketi ile tüm firmalar görüntülenebilir ama 1000 adet firma indirilebilir.
Kullanırken benim karşılaştığım en büyük problem havlu için hedef pazarımız olan ABD ve Rusya ile ilgili hiçbir firmaya ulaşamadık. Diğer ülkelerde ise çok fazla sayıda firma bilgisine ulaşamadık. Yetkililerle konuştuğum zaman da sağlıklı bir bilgi alamadım, geçiştirdiler. Diğer bir problem ise firmaların iletişim bilgilerinin sağlıklı olmamasıdır.
ALİBABA.COM
Ben ücretsiz üyelik ile bir yıldır kullanıyorum. Genelde az adetlerde teklifler alıyorum. Biz gibi havlu ve bornoz üretimi yapan yüksek adette siparişler ile çalışan bir firma iseniz tavsiye etmiyorum. Butik tarzda ürün yapan ihracatçılar için faydalı olacağını düşünüyorum. Dahası katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında tercih edilebilir.
Çin merkezli bir firma olması dolayısıyla Türkiye’deki ihracatçıların pek tercih etmediği bir B2B sitesidir. Çin ürünleri ile rekabet edilen bir ortam olarak görülüyor ama tüm ülkelerden en yoğun ziyaretçinin alışveriş yaptığı bir e-ticaret sitesi. Ücretsiz olarak firma kaydı yapılıyor ve ürün konulabiliyor. Ücretsiz üyeliklerde firma aramalarda son sıralarda çıkıyor. Ücretli üyeler ise haliyle ilk sıralarda ürünlerini sergileyebilir. İster ücretli isterse ücretsiz üye olunsun güzel bir ürün sunumu yapılması gerekiyor. Onlarca ürün konulacağına tek bir ürün veya en popüler olan 2-3 ürününüzü açık ve net bir açıklama ile koyunuz. Çünkü alıcıların çoğu öz ve net bilgileri olan firmaları tercih ediyorlar.
TİM ile yapılan anlaşma kapsamında teşvik verilecek siteler içine dahil edildi. Değişen teşvik koşulu ile 5945 TL (KDV DAHİL) olan Global Gold Supplier Basic Paketi ve 1 ay süreli Alibaba.com Türkiye Sayfası Ürün Tanıtım Promosyonuna, TİM üyeleri 1.189 TL (KDV DAHİL) ödeyerek sahip olabileceklerdir.
TURKISHEXPORTER.NET
Konya merkezli talep bırakılan bir Türk firması. incelediğim kadarıyla genelde Avrupa ve ABD dışında ülkelerden gelen talepler yoğunlukta. Üyelik bedeli yaklaşık olarak 1100 TL civarındadır. Eğer ABD ve Avrupa dışındaki pazarlar ile ilgiliyseniz tavsiye olunur.
EUROPAGES.COM
Avrupa pazarında müşteri portföyünüzü artıracaksanız ücretsiz üyelik bile yeterli olabilir. Tekstil alanında yeterli firma sayısı bulamadım ama. Ücretsin üyelik ile denemenizi tavsiye ederim.
GLOBALSOURCES.COM
Yıllık 5 milyona yakın talep bırakılan işlem hacmi büyük bir site. Ücretsiz üyelik ile bile olsa bu siteye üye olun çünkü tanıtım amaçlı bile olsa alım taleplerini gönderiyorlar. Ürün tanıtımı ile potansiyel müşterilere ulaşılabilir. Bir yıldır kullanıyorum. 10-15 müşteri bana ulaştı, sipariş geçen bir müşteri olmadı ama oturduğum yerden bu müşterilere ulaşmam yarım saatlik üyelik ve ürün eklemekle oldu. Üye olmakla bir şey kaybedilmez diye düşünüyorum.
RUSBİZ.COM
Rusya ve Ukrayna pazarlarında müşterilere ulaşmak için üye olunabilir. En büyük etken Rusça bilen bir pazarlamacının olmasıdır. İngilizce çoğu üyede yeterli olmuyor. Özellikle tekstil alanında küçük alıcılara ulaşılabilecek bir platformdur.
COMPANYHOUSE
İngiltere firmalarının bulunabileceği bir site. Ücretsiz üyelik ile firma araştırması yapılabilir. Örneğin ”home textiles” şeklinde bir arama yaparsanız bu isimde firmalar listesini süzerek sıralayacaktır. Bu şekilde bile birçok firmaya ulaşılabilir. Tabi ücretli üyelik ne avantajlar sağlıyor bilemiyorum.
TELEADRESON
Hedef pazarı Polonya olan firmaların kullanabileceği bir site, Excel formatında herkese açık olan bir site çok fazla firma listesi bulamadım. Açıkçası ben çok fazla kullanıp araştıramadım da ama bir göz atılabilir.
FOURSOURCES
Bir Alman fuarcılık firmasının kurduğu hazır giyim firmalarına yönelik yeni bir tedarik platformu. Üye olan tedarik firmaları arasında büyük alman firmaları var. Online showrrom oluşturulup ürün tanıtımı yapılabilir. Her üretici kapasitesini, ürün gamını vs. tanıtabilir. Tedarikçiler talep bırakabilir. İlginç bir özelliği ise Instagram mantığında olması; yani firmalar birbirini takip edebiliyor. Ev tekstiline yönelik bir çalışma yapmıyorlar bu yüzden kullanamadım. Dış giyim üreticileri deneyebilirler. Özellikle Alman pazarına ürün satmak isteyenler deneyebilir.
HOOVERS.COM
İhracat firmalarının konşimentolarını paylaşan aynı zamanda ithalatçı firmaların listesini -Kompass gibi- paylaşan bir web sitesi. Ücretsiz olarak firma sorgulatabilirsiniz hatta birkaç tane konşimento bile görüntüleyebilirsiniz. En azından ilk defa çalışacağımız firmaları buradan sorgulatıp firmanın ciro vb. bilgilerine ulaşabiliyoruz. Exim Bank, firma kredi sorgulamasını bu firmadan aldığı datalar ile yapıyor. Ücretli üyelik ile alıcı bilgilerine de ulaşılıyor. Kompass.com ile aynı firmaya ait bir site ya da Türkiye'deki distribütörü aynı firma.
Fuarlarda binlerce Euro harcayarak elde edilen kartvizitler, iletişim bilgileri, B2B kanalları vasıtası ile 200-300 Euro’ya elde edilebilir. Fuarlarda daha çok müşteriye ulaşılması bu tanıtım ile sağlanabilir. Çünkü alıcılar tanıdık yüzlerle ticaret yapmayı yeğlerler. Müşteri kitlesi her ülke için belirlidir ve bu müşterilere ulaşmaktan ziyade onların bizi fark etmesini sağlayacak tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır. İşte tam bu noktada B2B sitelerinin her türlü veri arşivinden faydalanmak ve onları sonuna kadar kullanmak lazımdır.
kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/en-iyi-50-b2b-sitesi/Blog/?BlogNo=1240